De Roo kachels & haarden
Bij Haarden De Roo willen we meer dan enkel het aanbieden van een kachel of haard. We willen meedenken met de klant naar een verwarmingsoplossing op maat.
Dit is de reden waarom we naast ons aanbod van hout, gas en pellet ook reeds de infrarood verwarming en ethanolhaarden aanboden.
Sinds 2024 breiden we dit aanbod nog uit met de warmtepomp lucht-lucht. Ideaal om te warmen en te koelen. Dit gaan we samen met de infraroodverwarming en ethanolhaarden lanceren onder Ecoderoo.
Deze keuze helpt ons om samen met de klant op zoek te gaan naar de juiste verwarming
Voor de juiste woning. Isolatiewaarde? Technische mogelijkheden?
Voor het juiste gezin. Hoe wordt er geleefd?
Dit alles binnen de mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk en milieubewust te verwarmen.
Meer dan ooit zijn onze klanten bewust bezig met het type energie, de energiekost en energiebesparende maatregelen.
Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in België kijken, valt op dat de verwarming van ruimte(s) en water veruit het grootste deel van het totale energieverbruik is. Wil je energie besparen? Dan is hier waarschijnlijk een grote slag te maken.
Het meest duurzaam is wellicht het volledig verwarmen van je huis met (passieve) zonne-energie of een warmtepomp, in combinatie met goede isolatie. Veel oude huizen redden het daar echter niet mee, en moeten bijverwarmd worden. Hieronder vind je een groot aantal verwarmingsmethoden en hun bijbehorende duurzaamheid.
In se is hout stoken in een geschikt toestel, met het juiste hout en de juiste stookmethode niet zo vervuilend als men wil voorstellen. Het is een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen, want bomen nemen tijdens hun groei CO2 op. Dezelfde hoeveelheid opgenomen CO2 wordt terug uitgestoten bij de verbranding. Dit gebeurt ook op natuurlijke wijze wanneer dood hout in het bos achterblijft en als het hout lokaal is, dan wordt de 'extra' CO2-uitstoot ook beperkt. Wil je je uitstoot zo laag mogelijk houden, volg dan onderstaande aanbevelingen:
- Laat hout voldoende drogen vooraleer te Vochtgehalte <20%
- Zet de luchttoevoer van je houtkachel niet altijd volledig open
- Maak je vuur nooit aan met krantenpapier (ongezonde rook)
- Leg bij het aanmaken het meest brandbare materiaal bovenaan
- Verbrand geen samengesteld hout, maar gekliefd onbehandeld hout
- Éénmaal het hout brandt, gebruik hardhout
- Sluit nooit de luchttoevoer van je houtkachel af als de temperatuur te hoog oploopt
- Gebruik van as als meststof in moestuin
- Laat jaarlijks schoorsteen en rookgaskanaal reinigen
Gas is de meest voorkomende manier waarop in België huizen worden verwarmd. Meestal gebeurt dit via een Centrale Verwarmingsinstallatie (CV). Radiatoren vullen zich met warm water, en staan gedurende een bepaalde periode deze warmte af. Afgekoeld water wordt aangevuld met nieuw warm water. Het water kan met gas verwarmd worden, of met een warmtepomp. Gas is niet hernieuwbaar, en daarmee niet milieuvriendelijk. Maar, bij een volledige verbranding levert aardgas beperkt schadelijke stoffen op. Verwarmen met een gaskachel is in sommige gevallen dan ook een goede keuze.
Een pelletkachel biedt u dezelfde warmte als een houtkachel én nog meer comfort. Zo zet u de kachel aan via één druk op de knop of (optioneel) via uw smartphone. Ook de gewenste kamertemperatuur kiezen is heel eenvoudig.
Pellets zijn trouwens gecatalogeerd als hernieuwbare energie!
De elektrische verwarming heeft een slechte reputatie wat betreft energieverbruik. Bij een gemiddelde elektrische verwarming wordt slechts 40% van de energie omgezet in warmte, tegenover 107% bij een gemiddelde HR-ketel op gas. Elektrische kachels zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Maar, als (lokale) bijverwarming in bijvoorbeeld je werkkamer kan een elektrische kachel zuinig en duurzaam zijn. Infrarood verwarming is elektrisch, maar maakt gebruik van stralingswarmte in plaats van convectie. Zeker in combinatie met zonne- of windenergie is elektrische infrarood verwarming het meest duurzame bijverwarmingsalternatief. Het grote voordeel is dat je zeer lokaal kunt verwarmen. Bijvoorbeeld in de badkamer, werkkamer maar ook bij de bank in de huiskamer. Door in de buurt te zijn van een infrarood paneel heb je het warm en kun je de thermostaat een paar graden terugzetten.
Een warmtepomp is een duurzame verwarmingsbron. De warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen via water, de lucht of uit de grond. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur (aardwarmte) worden gebruikt voor bijvoorbeeld de verwarming van water. Deze bron van warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar: buitenlucht, en grond- of oppervlaktewater zijn immers altijd toegankelijk. Er zijn verschillende types warmtepomp, afhankelijk van jouw situatie kan het rendement ontzettend hoog liggen. Grond- of waterwarmtepompen hebben het hoogste rendement en zijn daarmee de meest duurzame keuze. Maar, deze warmtepompen zijn behoorlijk duur, en installatie is in niet- nieuwbouwsituaties vaak ingewikkeld.
Een toegankelijker type warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp. Daar heb je misschien al eens van gehoord. Daarmee werkt de airco als verwarming: de warmtepomp onttrekt warmte/kou uit de buitenlucht en blaast deze naar binnen. Hoewel het rendement van lucht-lucht warmtepompen lager ligt dan die van reguliere warmtepompen, zijn ze goedkoper en makkelijker te installeren. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom een zeer duurzame (aanvullende) warmtebron als je in een ouder huis woont en een relatief nieuwe CV/HR ketel hebt.
LET WEL: Als je van het gas af wilt door middel van een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd huis nodig. Je woning is anders niet goed warm te krijgen en te houden. En ook niet onbelangrijk: in een goed geïsoleerd huis woon je een stuk fijner. Het blijft langer warm, er is minder tocht, condens en schimmel en minder geluidsoverlast!
Hout
Stijlvol verwarmen met hout
Gas
Efficiënte, gezellige warmte met gas
Pellet
Pellets, de sfeerbrenger in de leefruimte
Eco
Verwarmen op milieuvriendelijke manier
We helpen je graag
Dagelijks maken we het verschil met onze service. Wil je optimaal genieten van je kachel of haard? Een hoger rendement? Vertrouw op ons advies en verhoog zo de levensduur van je toestel.
Heb je een vraag over het gebruik van je toestel? Contacteer ons meteen. We laten je niet in de kou staan!